28 Mart 2012 Çarşamba

3 milyar dolarlık krom piyangosu


3 milyar dolarlık krom piyangosu


Adana'nın Aladağ ilçesi Türkiye'nin krom ihracatının yüzde 25'ini tek başına karşılıyor. Aladağ'daki köylerde kurulan krom tesisleri köylere de ciddi bir hareketlilik getirdi. Kimi köylerde ev kiraları 2 bin lira.

Dedeman Madencilik Aladağ İşletme Müdürü Maden Mühendisi Yunus Soysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adana’nın Aladağ ilçesinde, yaklaşık 50 yıldır krom işletmeciliği yapıldığını belirtti.

2006 yılında metal fiyatlarının artmasıyla kroma olan talebin de katlandığını vurgulayan Soysal, artan talebin de krom fiyatını yükselttiğini kaydetti.

Krom fiyatlarının artmasıyla gözlerin Aladağ’a çevrildiğini maden sektöründeki girişimcilerin bölgeye yatırımlara başladığını vurgulayan Soysal, 2006 yılına kadar ilçede 3 tesis olduğunu, 2006’dan sonra 7 tesisin daha açıldığını hatırlattı.

Aladağ’ın küçük bir ilçe olmasına rağmen, zengin maden kaynaklarıyla Türkiye’nin krom ihracatının yüzde 25’ini karşılar duruma geldiğini vurgulayan Soysal, ”Dünyada artan talep sonrası kroma bakış açımız değişti. Eskiden direk doğadan alıp, tenör değeri dediğimiz yüzde 40ve üzerini çıkarıp pazarlıyorduk. Şu an elimize aldığımızda hiç bir ekonomik değeri olmadığı gözüken cevherleri de yüksek kapasiteli tesislerde işleyip, satılabilir hale getirerek konsantre yapıyoruz” dedi.

Bölgede tahminen 100 milyar dolarlık krom var

kaynak www.milliyet.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...