15 Mart 2012 Perşembe

Her gün kullandığımız parfümün tarihini biliyor muyuz ?


Eski dönemlerde parfüm olarak kutsal yağlar kullanılırdı. Babil, Sümer ve Asurlular sunaklarda kokulu yağlar yakar ve saçlarını parfüm kullanarak güzelleştirirdi. Erkeklerin kullandığı takma sakallarda bile kokulu yağlar ve parfümler tercih edilirdi. Fenikeliler ve Kartacalılar için parfümler iyi birer ticaret malzemesiydi. Dönemin anlatıldığı kaynaklara göre en pahalı ve değerli parfümler Mısırlılar tarafından üretilirdi. 


Antik parfümlerde en çok tercih edilen aromalardan biri Arabistan’ın güney kıyısında ve doğu Afrika’da yetişen sakız ağacının kabuğundan elde edilirdi. Diğer önemli parfüm malzemelerinden olan akgünlük ise Mısırlılar tarafından dişlerini korumak için çiğnenirdi.

Bazı eski medeniyetler parfüm elde etmek için farklı bitkileri, çiçekleri ve yaprakları karıştırırdı. 30-40 °C’de bekletilen bu karışım ardından bir çuvaldan geçirilerek esanslı yağ elde edilirdi. Hayvan yağı tamamen doymuş hale gelene kadar çiçek ve bitkiler eklenmeye devam edilirdi. Bazı kaynaklarda zeytinyağından elde edilen parfümlerin şaraba katılarak tüketildiği de yer almaktadır

kaynak www.milliyet.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...