19 Mayıs 2012 Cumartesi

Fazla şekerin zararları


Fazla şekerin zararları!

Hergün büyük bir iştahla yediğimiz şekerli ürünlerin vücudumuza etkileri saymakla bitmiyor...




Mısır şurubundan elde edilen yüksek fruktozlu şekerin beyne de zarar verdiği ortaya çıktı. 

Amerikalı uzmanlar fazla alınan yüksek fruktozlu şekerlerin hafızayı zayıflattığını belirledi.

Özellikle şekerli içecekler ve işlenmiş gıdalarda bulunan yüksek fruktozlu rafine şekerin, beyin faaliyetlerini olumsuz yönde etkilediği hafızayı zayıflattığı ortaya çıktı. California Üniversitesi (UCLA) uzmanları, fareler üzerinde yaptığı araştırma iki gruba ayırdığı deney havanlarının hepsine içecek olarak suyla karıştırıştırılmış yüksek fruktozlu mısır şurubu verdi. Gruplardan birine mısır şurubunun yanı sıra beyin faaliyetlerini artıran omega-3 yağ asidi içeren besinler verildi. Deney öncesinde haftanın 5 günü karmaşık bir labirent içindeki testi başarıyla geçen faralerden sadece mısır şurubu içen grup 6. haftasında labirentin içinde sıkışarak korkmaya başladı. Omega-3 yağ asitleri ile beslenen fareler ise aynı şekilde labirentlerden çıkmaya devam etti. “Journal of Physiology” dergisinde yayımlanan araştırmayı yürüten ekibin başkanı Fernando Gomez-Pinilla, sadece mısır şurubu içen faralerin beyin hücrelerinin birbiri ile etkileşime geçmede zorluklar yaşadığını ve bu hayvanların temiz düşünme yetilerinin kaybolduğunu belirtti.

Zararı saymakla bitmiyor

İşlenmiş şekerin aynı zamanda kan şekeri ve beyin fonksiyonlarını kontrol eden insüline karşı direnç gösterdiği de kaydedildi. Gomez-Pinilla, bu tür şekerle beslenmenin uzun vadede öğrenme ve hafıza bozukluklarına yol açabileceğini ancak balık, keten tohumu gibi Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin besinlerin alımıyla zararın en aza indirilebileceğini ifade etti. Yüksek fruktozlu işlenmiş şeker, kola, baharat ve çeşniler, elma suyu, bebek mamaları ve diğer işlenmiş gıdalarda kullanılıyor. Daha önceki araştırmalarda yüksek fruktoz içeren rafine şekerin yetişkinlerde şeker hastalığını, obeziteyi ve karaciğerde yağlanmayı tetikleyebileceğini ortaya koyduğuna dikkat çeken Amerikalı bilim adamı, “Yaptığımız araştırma, ilk defa işlenmiş şekerin vücuda olduğu gibi beyne de zarar verebileceğini ortaya koydu” diye konuştu.



kaynak http://haber.gazetevatan.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...