5 Mayıs 2014 Pazartesi

Avrupa boğulur gibi oluyor

Avrupa boğulur gibi oluyor

Büyük borçlar, rekor denilecek kadar düşük yatırım, giderek artan işsizlik. Tüm bunlar daha iyi geleceğe umudun azalmasına neden oluyor. Avrupalılar tüm alanlarda sıkıştırılıyorlar. Ekonomi yerinde sayıyor, iş verimi düşüyor. İnovasyon temelinde gelişme, diğer kıtaların eline geçti.
Avrupa’da ekonomi ve politikanın yenilenmesi gereği oluştu. Fakat pekçok uzmanların kanısınca “Avrupa baharı”nın başlıyacağı gün hala çok uzaktır.
“Avrupa baharı” çoktan olgunlaşmaya başladığı halde bu zamana kadar hala gelmedi. Finansal krizin başlarında Avrupa’da bankalar kurtarılıyordu. Büyük bankaların iflas etmesie meydan verilemezdi. “Düşmeyecek kadar büyüktür” eski formülü etkisini gösterdi. Ondan sonra bütçeyi ve sonra AVRO’yu kurtarmak için çabalar harcanmıştı. 2011-de Almanya başbakanı Angela Merkel, Avro’nun iflası, Avrupa’nın iflası demektir” söylemişti. Şimdi de insan sermayesinin iflasının, Avrupa için en korkunç şey olduğu açık oldu. Otorite sahibi uzmanların kanısınca bazı Avrupa ülkelerinde işsizlik, toplumun sosyal yapısını tahrip edebilecek boyut aldı. Gençler arasında giderek artan işsizlik bilhassa büyük tehlike oluşturuyor. Portekizde gençler arasında işsizlik oranı %38’e, İtalya’da da %37’e çıktı.Yunanistan’da durum daha kötüdür. Gençlerin %56-sı işsizdir. İspanya’da kritik durum meydana geldi. Bu ülkede ilgili gösterge %58. Söz konusu tam bir kuşak uzmanların ve paranın kaybıdır. Gelecekte de tüm Avrupa ortak iyileşme reçeteleri aramak zorunda kalacak.


Birçokları “Avrupa baharı”nın gelmesini istiyorlar. Fakat bu ne derecede mümkün olabilir? 22 Mayısta Avrupa parlamentosuna seçimler yapılacak.Uzmanlar giderek artan hoşnutsuzluğun kendini göstereceği fikrinde birleşiyorlar. Avroatlantik araştırmalar Merkezi başkanı Tatyana Zvereva ise radikal değişikliklerin olmıyacağı kanısını belirterek şunu söyledi:
Bugünkü durumda klasik partilerden dolayı hoşnutsuzuk duyan aşırı sağcı ve aşırı solcu partilerin popülerliği artmaktadır. Pekçok böyle partiler Avrupa Birliğini aktif olarak eleştiriyor. Bu,normal bir demokratik süreçtir. Zaten Avrupa parlamentosuna yapılan seçimlerin amacı, memnun olmıyanların hepsinin görüşlerini açıklaması olanağını sağlamaktır. Güç dengesi nasıl olacak? Gelecek gösterecek.
Şimdilik ise AVRO bölgesi ve Avrupa Birliği Almanya’ya bağımlı durumda bulunuyor. Almanya ise sıkı finansal disiplinin uygulanmasında, bütçede tasarruf yapılmasında ve emek piyasasında reformlar gerçekleştirilmesinde ısrar ediyor. Bu, Avro bölgesinin pekçok üyelerinin hoşuna gitmiyor ama Almanya taleplerinden vaz geçmek niyetinde değildir. Uzmanların belirttiklerine göre şimdi ekonomideki durum eskisi gibi belirsizdir ve Avrupa Birliğinin karşı karşıya olduğu riskler çok büyüktür. Avrupa’da durum ne zaman düzene girecek? Hala belli değildir.
kaynak http://turkish.ruvr.ru/

Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/2014_04_30/Avrupa-bogulur-gibi-oluyor/

Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/2014_04_30/Avrupa-bogulur-gibi-oluyor/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...