6 Ağustos 2014 Çarşamba

Liseler için tercih maratonu başladı Bu yıl ilk kez uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi doğrultusunda lise tercihleri bugünden itibaren alınmaya başlandı. Tercih alınma süreci, 8 Ağustos Cuma günü sona erecek.


Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl ilk kez uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) doğrultusunda lise tercihlerini bugünden itibaren almaya başladı.
Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu'na göre, tercih alınma süreci, 8 Ağustos Cuma günü sona erecek.
Anadolu liselerine, anadolu imam hatip liselerine, çok programlı anadolu liselerine, fen liselerine, mesleki ve teknik anadolu liselerine, sosyal bilimler liselerine, mesleki ve teknik eğitim merkezlerine, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı ve Yerleştirme Esas Puanına (YEP) göre öğrenci alan özel okullara, 2014–2015 eğitim-öğretim yılı için öğrencilerin YEP'ine göre yerleştirme yapılacak.
Liselere, 2013–2014 eğitim-öğretim yılında ortaokul 8. sınıfı başarıyla tamamlayan, başvuru yapılacak okulun kayıt-kabul şartlarını taşıyan ve YEP'e sahip olan öğrenciler başvurabilecek.

Tercihler, öğrenci ya da veli tarafından, e­okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi öğrencinin 8. sınıfı tamamladığı ortaokuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de yapılabilecek.
Tercihler iki grupta alınacak. Öğrencilerin A grubu tercihleri, okulların kodlarına göre, B grubu tercihleri ise sadece okul türlerine göre yapılacak.
A grubu tercihleri Bakanlığın meb.gov.tr, oges.meb.gov.tr veya e­okul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan, okulların kodlarına göre velisi tarafından en fazla 15 tercih olmak üzere yapılacak. Öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemlerinde, öncelikle A grubu tercihleri, puan üstünlüğü ve tercih sıralamaları dikkate alınacak.
A grubu tercih listesinde yer alan tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, öğrencinin ikamet adresi, YEP, tercih önceliği, okul kontenjanı ve okulun A grubu yerleştirme taban puanı dikkate alınarak B grubundan tercih edeceği okul türlerine göre sistem tarafından otomatik yerleştirilecek.
B grubu tercihlerde en az 4 okul türünün bulunması gerekiyor.
B grubu tercihlerde öğrencinin önceliğini belirttiği türe göre, sırasıyla ikamet ettiği cadde, sokak, bulvar, mahalle, köy, bucak, ilçe ve tercih başvurusu sırasında seçeceği alternatif 3 ilçe geneline bakılarak yerleştirme gerçekleştirilecek. B grubu tercih listesinde, 6 okul türünden en az 4'ünün bulunması zorunlu olacak.
Öğrencinin ikametinde istediği okul türünde puan üstünlüğüne göre, boş kontenjanı olan birden fazla okula yerleşmesi durumunda okullar arasından A grubu yerleştirme sonucunda taban puanı en yüksek olan okula yerleştirme yapılacak. B grubu yerleştirmelerin sonunda adresine yakın okullardan herhangi birisine yerleşen öğrenciler yerleştikleri okullara kesin kayıtlı sayılacak.
Herhangi bir tercihte bulunmayan ya da tercih yapmış olmalarına rağmen A ve B grubu tercihlerine göre herhangi bir okula yerleşemeyen öğrencilerin yerleştirmeleri, öğrencinin ikamet adresi, YEP’i, okul kontenjanı, okulların A grubu yerleştirme taban puanları dikkate alınarak sistem tarafından otomatik yapılacak.
Elektronik tercih yapamayanlar için okul müdürlükleri tercihleri yapacak.
Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayan veliler için okul müdürlüğü, tercih işlemlerini öğrenci velisi adına, velinin doldurup imzalayarak verdiği "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu"na bağlı kalarak yapacak.
Yurt dışından sınava girerek tercihlerini okul müdürlüklerine onaylatma imkanı olmayan öğrenciler hariç "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu" ve "Tercih Başvuru Bilgileri Formu” telefon, posta, faks, e-posta gibi iletişim araçları ile Bakanlığa gönderilmeyecek.
Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme onaylanmadan önce elektronik ortamda yapılacak.
Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli sorumlu olacak.
Elektronik ortamda onaylanan "Tercih Başvuru Bilgileri Formu"nun çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ve veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı veliye verilecek.
Tercih başvurusu bir kez yapılacak. Başvuru işleminden sonra değişiklik yapılamayacak.
SONUÇLAR 22 AĞUSTOS'TA AÇIKLANACAK
YEP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları 22 Ağustos'ta meb.gov.tr, oges.meb.gov.tr ve e-okul.meb.gov.tr adreslerinde ilan edilecek ve kesin kayıtları da bu tarihte sistem tarafından otomatik yapılacak. Sonuçlara ilişkin bilgiler isteyen velilere mobil bilgilendirme servisi aracılığıyla SMS şeklinde de gönderilecek.
Yerleştirme işlemi yapıldıktan sonra resmi ve özel okulların açık kalan kontenjanlarına ortaöğretim yönetmeliğinin nakil esasları doğrultusunda, yerleştirmeye yönelik nakil yoluyla öğrenci kaydedilecek.
Nakil talepleri, öğrenci velisi tarafından öğrencinin kesin kaydının olduğu okul müdürlüklerine yapılacak. 25-28 Ağustos'ta saat 17.00’ye kadar nakil müracaatları alınacak. 29 Ağustos saat 19.00’da nakil yerleştirme işlemleri tamamlanacak.
Yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri benzer biçimde eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla devam edecek. Nakil işlemleri, okulların ilan edilen boş kontenjanları için yapılacak.
Ekim ayı itibarıyla yapılacak nakillerde eylül ayı sonuna kadar yapılan nakiller sonucu oluşan taban puan esas alınacak.
kaynak http://www.ntvmsnbc.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...