31 Ekim 2016 Pazartesi

Musul'da son durum


Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'da kuşatılan IŞİD, köşeye sıkışıyor. Aralarında özel terörle mücadele birliklerinin de bulunduğu Irak askerleri, Pazartesi sabahı kenti ikiye bölen Dicle Nehri'nin doğusundan yeni bir saldırı başlattı.
Amerikan Associated Press ajansı, yoğun ateş altında ilerleyen askerlerin şehrin sınırına yaklaştığını bildiriyor. Ajansa konuşan Irak ordu komutanlarından General Haydar Fadıl, IŞİD'in bomba yüklü araçlarla engelleme çalışmalarına rağmen kentin doğu yakasına ulaşmayı hedeflediklerini ve şehrin sınırına yalnızca üç kilometre kaldığını söyledi.
Irak devlet televizyonu ise, birliklerin Musul'un sol yakasından üç koldan operasyon başlattığını izleyicilerine bildirdi. Haberde ayrıca, askerlerin kuzey cephesinden Telkeyf ilçesine doğru harekete geçtiği de yer aldı.
Ordu birliklerinin Musul'dan önceki son büyük kasaba olan Hammam el Halil'e doğru yürüyüşe geçtiği dün duyurulmuştu. Ayrıca Pazar günü kentin 7 kilometre güneydoğusundaki Ali Raş kasabası da IŞİD'den geri alınmıştı.
Peluş oyuncaklara bombalı tuzak
İngiliz The Guardian gazetesi, IŞİD'ten geri alınan kasabalarda 'peluş oyuncaklar'ın kullanıldığı el yapımı bombalar bulunduğunu sayfalarına taşıdı. Peşmerge içindeki mühendisler, IŞİD militanlarınca kontrol edilen ve yakın zamanda ele geçirilen kasabalarda, 50 tonun üzerinde el yapımı patlayıcı bulunduğunu aktardı. Bu bombalar kimi zaman çocukların dikkatini çekmek üzere peluş hayvan gibi objelerle kamufle edilirken, bu sayede örgütün, savaşta kaybetse bile şiddet ortamını sürdürmeye çalıştığı ifade ediliyor. 
Habere göre, IŞİD tarafından büyük zulüm gören Ezidilerin yaşadığı Sincar'da, sadece bir okulda 5 tonun üzerinde patlayıcı bulundu.
Musul operasyonuna Irak ordusu, peşmerge, silahlı Şii milisler, aşiret ve diğer yerel güçlerin katıldığı 40 kişilik kuvvet katılıyor. Şii milisler, dün beş bin kişinin daha cepheye dahil olduğunu açıkladı. Büyük harekât 17 Ekim'in ilk saatlerinde başlamıştı.
kaynak http://www.milliyet.com.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...